Ha az élet citromot ad, csinálj belőle limonádét!

Limonádéstand

Limonádéstand

HA AKARSZ EGY CÉLT, AKARNOD KELL AZ ÁRÁT IS

5 lépés, hogy elérd a személyes céljaidat

2019. augusztus 15. - Marianna Lepes
Mennyi nagyszerűen kitalált és megkomponált cél landolt már a kukában!
Mennyi aprólékosan előkészített terv nem valósult meg soha!
Mennyi mély átéléssel vizualizált elképzelés végezte már beteljesületlenül...
Megszámolni sem tudom már, hogy hány alkalommal hallottam, hogy egy jól előkészített terv csodákat művel - gyakorlatilag elkerülhetetlen, hogy ne valósuljon meg. 
Nagyjából ugyanennyiszer, hogy mindent megterveztem, mindent felírtam, lerajzoltam, vizualizáltam - az eredmények csak nem jönnek. 
Hogy lehet akkor, hogy akár kicsit, akár nagyot álmodunk, oly sokszor mégsem érjük el a céljainkat? 
globe-trotter-1828079_640.jpg
Nyilvánvalóan ennek számos oka van, ez egy sok összetevős folyamat, amire részben nem is lehetünk hatással (többek között azért sem, mert ahogy mindig mondom: MINDIG CSAK A KANYARIG LÁTUNK EL!). 
De van egy teljesen jól kirajzolódó szűk keresztmetszete ennek a történetnek. Egy olyan tényező, amit 100%-ban befolyásolhatunk - és a sikernek is ez a legfőbb összetevője, mégis úgy tekintünk rá, mintha valami adottság lenne, amivel vagy születünk, vagy nem. Mintha a génlottó nyertesei között osztanák szét az ajándékokat, a többiek pedig random részesülnek a jóból. 
Ez pedig nem más, mint az ELKÖTELEZŐDÉS a célunk mellett. Az a teljes odaadás, amellyel akarjuk az eredményt mindenekfölött. Nem csak úgy ímmel-ámmal, hanem minden porcikánkkal. Minden gondolatunkkal. Minden pillanatban. Amikor ez a vágy nem megy szabadságra, nem csak 9-től 5-ig érdekes gondolat, amivel eljátszadozunk - na, akkor vagyunk a célegyenesben. Ez az a megszállottság, amikor nehézséget, kudarcot nem ismerve törünk a célra. 
És ez az, ami megkülönbözteti a sikerest a sikertelentől. Ezt keresem az ügyfeleimnél is, amikor a céljaikról és a terveikről beszélnek. Szinte azonnal eldől, hogy szerinte mi lenne a szerepem a megvalósításban. Azokkal az ügyfelekkel jó együtt dolgozni, akit csak kísérni kell az útjukon. Aki AKARJA az eredményt. Csodálatos módon a szerencse valahogy mindig melléjük szegődik. Ők a "könnyű-nekik" emberek. 
rugby-sport-3718788_640.jpg
A CÉLT ugyanis könnyű akarni. Ki ne szeretne sokmilliós bevételt/profitot havi szinten? Vagy kiemelkedő életszínvonalat? Vagy teljes testi egészséget és fittséget? Vagy sikereket azon a területen, amely a szívéhez közel áll? Vagy utazást, hírnevet, bármit, ami kellemes vagy előnyökkel kecsegtet - ki-ki ugye vérmérséklete és vágyai szerint.
A hozzávezető ÚT az, ami eltántorítja az emberek nagy részét.
  • Már az első hétfőn dugába dől a nagy "bikini-body diéta", mert le kellene mondani valami finomságról, vagy mert komoly előkészületeket igényelt volna a menü előkészítése. 
  • A konditermek februárra elnéptelenednek, mert januárról februárra hihetetlen módon csökken ezeknek a helyeknek a vonzereje. 
  • Az üzleti célkitűző évindító események ugyan még tele vannak, de a tervek megvalósulási aránya szinte egyenlő a nullával - és hogy ez kiderüljön, nem kell várni decemberig, mert már márciusban kutyához vágtuk a csapot. 
  • A network marketing mindaddig rendkívül vonzó, amíg a sokévnyi munkát belefeccölt sikeres vezetők állnak a színpadon és az eredményeikről számolnak be. Akkor még úgy tűnik, hogy ezt bárki elérheti. Apró, pici szépséghiba, hogy a "bárki" nagy valószínűséggel szintén csak a bónuszokat és egyéb juttatásokat tartja vonzónak, a vele járó MUNKÁT nem. 
  • Hihetetlen elánnal ugranak az emberek a "passzív jövedelem" kifejezésre - elfeledve azt, hogy nagyon is aktív munka előzi azt meg. 
Mégis, akkor mi lehet az igazán sikeres emberek titka? Akiknek - legalábbis messziről - úgy tűnik, hogy csak megszületni volt nehéz. 
Nos, ők azok, akik nem csak a célt, de az utat is akarják. Lehet, hogy nem szeretik minden pillanatát, de akarják. Amikor nincs B tervük, mert mindent egy lapra tettek fel, és nem gondolkodnak alternatívában. Ők azok, akik többnyire teljesen átlagos képességekkel rendelkeznek, de tudják, hogy a kitartás és a befektetett munka üti a tehetséget. 
Benedek Tibor, háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázót szokták idézni, aki a következőket mondja a szerencséről és a sikerről:
"Sosem volt különösen jó labdaérzékem, sosem fociztam, kosaraztam jól, nem dobtam különlegesen nagyot a labdával, és ma már ennél is kisebbet dobok. Nem vagyok kifejezetten sem erős, sem okos, nem úszok túlságosan jól, a vízfekvésem teljesen átlagos.
Gyerekkoromban tizenegyszer szúrták fel a fülemet, ugyanennyiszer tiltott el az orvos az uszodától. Magasságomat nézve ma már kicsinek számítok a csapattársaim között, súlyra viszont 15 éve elértem a 100 kilót.
Szépen beszélni talán sosem tudtam, középiskolai eredményeim közepesek voltak, sosem gondoltam, hogy a mondataim hatással lehetnek másokra.
A katonaságtól gerincsérv miatt felmentést kaptam, azóta már a nyakamban is van két porckorongsérv, 16 éve csuklószorítóval játszok, képtelen vagyok a kézfejemre támaszkodni. Először 2005-ben voltak problémáim a szívemmel, amik 2009-ben megismétlődtek.
Mégis, ha legvégül össze kellene foglalnom a sikereim okát, csak annyit mondanék, hogy mindig én akartam jobban.
Ez ez én tehetségem." (Paján-Bánhidy: Sportalkímia)
Az élsportolók körében könnyen felismerhető ez a jelenség - szinte minden sportágban kitűnnek azok a nagyszerű emberek, akik nem csak az előírt penzumot hajtják végre, akik edzés előtt érkeznek órákkal, és maradnak még a kötelező körök után is. Ők azok, akik vasfegyelemmel tartják be a szabályokat - nem a szabályok kedvéért, hanem mert túl látnak a korlátokon. Puskás Öcsi legendás volt arról, hogy milyen alázattal gyakorolt nap mint nap. Kapufa-rúgó bajnokságot tartottak a csapattal. Michael Jordan - akit amúgy eltanácsoltak a kosárlabdától - legendássá edzette és dolgozta magát. Michael Phelps, aki nem volt nagyságrendekkel tehetségesebb, mint a sporttársai, de a szokás (és természetesen a kemény munka) hatalmát kihasználva úszólegendává vált. Muhammad Ali, akitől milliószor idézték, hogy  „Nem számolom a felüléseket, én csak akkor kezdem el számolni, amikor már fáj, amikor már nem bírom tovább, (...) mert ez az, ami igazán számít. Ez tesz téged bajnokká.”
Az élet minden területén megtalálod ezeket a bajnokokat: azokat, akik AKARJÁK  az utat is. A legendás, feladást nem ismerő cégvezetőket, üzletembereket, írókat, színészeket, pedagógusokat, segítőket, orvosokat.... és még sorolhatnánk. Itt vannak velünk, körülöttünk. Talán te is az vagy, és bizonyosan ismersz legalább egy ilyen embert. Nem olyan nehéz felismerni őket. Évek óta ugyanazt csinálják. Kitartóan, alázattal. Lépésről lépésre haladnak. Értik és megértik, hogy a nehézségek nem az ő bosszantásukra jönnek, hanem ezek lehetőségek arra, hogy jobbak legyenek. Hogy felismerjék a fejlesztési pontokat. Hogy új megoldásokkal rukkoljanak elő. Hogy saját magukban olyan képességeket fedezzenek fel, amelyek korábban nem voltak erősségek.
Arnold Schwarzenegger önéletrajzi könyvében olvastam, hogy bár már számos díjat elnyert, sorozatban szerezte meg a legnagyobbaknak járó címeket nemzetközi szinten - még mindig napi 5-6 órát edzett (verseny időszakon kívül is), élvezte, hogy formálódnak az izmai, folyamatosan tökéletesítette az edzésmódszereit ÉS mindezek mellett volt egy csomagküldő és egy építőipari vállalkozása is, valamint üzleti tanulmányokat folytatott az egyetemen, amihez folyamatosan tökéletesítette az angolját is. Szívesen fizette meg az árát a céljainak, mert tudta, hogy ez a legjobb befektetés. 
És hogy mi a titok? Nincs igazán titok. TÉNYLEG akarnod kell az árát is annak a célnak. Akarnod kell, hogy kihozz belőle mindent. Hogy ha már az úton vagy, akkor igazán a tiéd legyen. Mert a gyorsítósáv létezik ugyan, de főleg azok számára elérhető, akik gyorsító sáv nélkül is célba érnének. A többiek nagyon könnyen lesodródnak a levágott kanyarokban. 
ha_akarsz_egy_celt.png
Összefoglalva tehát: a következő 5 lépés elengedhetetlen ahhoz, hogy a személyes céljaid teljesüljenek: 
  1. Tűzd ki a célodat, és legyen ez a kényelmesen elérhetőn túl!
  2. Kötelezd el magad LELKILEG a végigcsinálás mellett!
  3. Fogadd el, hogy ez egy rázós út lesz - számos nehézséggel és buktatóval! Akard megfizetni az árát is!
  4. Tekints ezekre ajándékként: olyan rejtett képességeid tárulnak föl, olyan lehetőségek sodródnak eléd, amelyekről nem is álmodtál korábban.
  5. Maximális rugalmassággal állj a megvalósításhoz! Ha egy megoldási mód nem jött be, tedd fel a kérdést: "Hogyan tudnám mégis megoldani?"
+1 Ha mindez megvan: nézz vissza büszkén, ünnepeld meg a sikereidet - és folytasd a következő céllal
További hasonló tippek: www.citromfacsaro.hu oldalon és a Citromfacsaró - 25 kérdés, amit sohasem késő feltenni magadnak című könyvemben.
Szeretettel:
Mariann

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mariannalepes.blog.hu/api/trackback/id/tr215010976

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása