Ha az élet citromot ad, csinálj belőle limonádét!

Limonádéstand

Limonádéstand

May the 4th be with you!

A hős útja, önnön fejlődésünk kulcsa

2019. május 04. - Marianna Lepes
Ma van a Star Wars nap - és természetesen ezt az apropót nem hagyhattam ki, mert egyszerűen imádom a Csillagok háborúja gondolatiságát: gyönyörű, élvezetes sztoriba csomagolja azokat a tanításokat, amiket személyiségfejlesztő tréningeken, könyvekben, belső utazásokon, fejlődésed során te is megtapasztalsz.
star-wars-1084773_1280.png
Minden fejlődéstörténet hasonlóképpen működik, hasonló mintázatot követ - és mióta Joseph Campbell (1904-1987, amerikai származású mítoszkutató) beazonosította és közkinccsé tette a "Velünk élő mítoszok" és "Az ezerarcú hős" című művében, sokkal könnyebb dolgunk van, amikor elakadásokat, vagy potenciális fejlődési pontokat keresünk. 
Történetmesélési szillabuszként is remekül működik, de coaching eszközként is nagyon közkedvelt a hős útja
A mítoszokon keresztül mutatja be azokat a fejlődési szakaszokat, amellyel utunk során találkozunk - legyen ez egy nemmindennapi heroikus küzdelem, vagy egy egyszerűbb, mások számára talán érdektelen, de számunkra húsbavágó, nehézségekkel szembesítő szituáció. Megpályázzak-e egy másik állást? Elváljak vagy maradjak a jelenlegi kapcsolatomban? Kirúgjam az üzleti partneremet vagy keressünk tovább közös megoldást? 
Ha megértjük a fejlődési utat, ha be tudjuk azonosítani ezeket a lényegi pontokat vagy szakaszokat, máris közelebb kerülünk a megoldáshoz, mert tudni fogjuk, hogy mi visz közelebb a beteljesüléshez.
Campbell három fő szakaszra bonja ezt az utazást: 
az első a KIINDULÁSI PONT - ez a hős "elhívás" előtti története
a második a KEZDET/BEAVATÁS - ez a hős tényleges kalandjait bemutató története
a harmadik a VISSZATÉRÉS - a hős hazatérése az út során szerzett tudással és hatalommal felvértezve. 
350px-heroesjourney_svg.png(wikipedia.org)
Gyakran ábrázolják ezt egy körben: a KIINDULÁSI PONT, a hős otthona, azaz az ismert világ. Innét hívják kalandra a körülmények. Amennyiben elfogadja ezt a hívást, hamarosan átlép egy küszöböt, ahonnét bizony már csak előre van út - ezzel megkezdődik az átalakulás is. A mítoszokban ez már az ismeretlen, csodákkal teli világ. Kalandok, kihívások, próbatételek sora következik, melynek során támogatók is megjelennek: az út csúcspontján azonban, a fő konfliktusban egyedül kell helyt állnia hősünknek. 
Ha helytáll természetesen már soha nem lesz az az ember, aki elindult erre az útra, átalakuláson, fejlődésen megy keresztül, elnyeri jutalmát és megkezdheti az útját hazafelé. Kihívások és kalandok itt is érhetik még. A jutalom természetesen nem öncélú, másokat is szolgál, mások, a világ, az emberiség hasznára kapta. Végül a hazatérés újra az ismert világba viszi: hazaér és mások épülésére fordíthatja az út során megszerzett ajándékot. 
Ha már Star Wars nap, nézzük is meg ezen a konkrét példán - így sokkal könnyebb lesz a saját történetedet beazonosítani. 
Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy átlagos fiatalember, aki egy poros bolygón élt, segített nagybátyja farmján, és bár vágyott az izgalmas, kalandokkal teli életre, élte mindennapjait a szürke Tatuinon. Egy napon hozzá kerül Leia hercegnő hologram üzenete, felvillantva előtte annak a kalandos életnek a lehetőségét, amit mindig is keresett. Luke először visszautasítja a hívást, hiszen kötelessége nagybátyja farmjához köti. 
star-wars-1119920_1280.jpg
Amikor azonban a birodalmiak lerombolják a házukat és megölik a szeretteit - enged a hívásnak és útra kel. Megjelennek a szokásos "hős útja" kellékek és szereplők is: a támogató (Obi-Wan Kenobi), csodás eszköz: a fénykard, szövetségesek: a robotok, Han Solo és Csubakka. 
Ezzel át is lépi az ismert világa küszöbét, az űrkikötőből, Mos Eisley-ből már csak az ismeretlenbe vezet az út. Minden, ami ez után az állomás után következik, új számára. Kénytelen a segítőire, a mentorára és saját képességeire támaszkodni. 
Azzal, hogy Luke elindult az úton, átlépte a küszöböt, megkezdődött a tényleges utazás - a változás és átalakulás felé vezető kalandok sora. Az átalakuláshoz le kell merülnie úgy igazán: szembenézni önmagával, az elkövetett hibákkal, a kihagyott lehetőségekkel. Campbell ezt hívja a "cethal gyomrának", de gyakran ábrázolják barlangként is, ahol a hős találkozik a sárkányával. 
A Star Wars-ban ez a Halálcsillag, ami elnyeli és magába zárja Luke-ot, és szembesíti a legfájdalmasabb feladattal, amin felül kell kerekednie, hogy igazi hőssé válhasson. 
ship-3857479_1280.jpg
A hőst gyakran segíti egy szépség, egy különleges erő - aki a történetünkben nem más, mint Leia hercegnő.
"Kötelező" elemei még a hős útjának
  • egy sárkánnyal vagy egyéb szörnnyel vívott küzdelem (szeméttároló)
  • rituális halál (Obi-Wan halála)
  • szoros, különleges kapcsolat (Obi-Wannal)
  • az apafigura jóváhagyása, elfogadása (Obi-Wan, halála után, Luke belső hangja lesz)
  • megdicsőülés (Luke megmenti Leia-t, igazi hős jellemvonásokkal rendelkezik, és úgy is viselkedik, mint egy valódi hős)
  • csodás ajándék, áldás (a Halálcsillag terve)
  • visszatérés az ismeretlen világból (a Halálcsillag megsemmisülése, Luke megmenekül) - a küszöböt visszafelé sem egyszerű átlépni, és már vitathatatlanul egy másik ember tér vissza, nem az, aki elment, kalandra indult. 
A VISSZATÉRÉS-t követően pedig Luke nem csak a külső, materiális világát tudja uralni, hanem a belsőt is: megérti erejét és küldetését, egyfajta megvilágosodáson ment keresztül útja során. 
Miért érdekes ez azon felül, hogy a film egy alapmű? 
Saját utazásunk és fejlődésünk ugyanezeket a lényeges elemeket tartalmazza. Ha megfigyeljük és a megfelelő kérdéseket tesszük fel, hasznunkra válik az út, visszatértünkkor önmagunk még jobb változataként fordíthatjuk mások és saját javunkra az eredményeket. 
Nézzük sorba!
  1. Elhívás: többnyire vannak jól körühatárolható hívások, visszatérő lehetőségek. Mi az, amit hív téged? Mi az, ami hív, de te nem akarod meghallani? 
  2. Küszöb: milyen küszöböt kell átlépned, hogy elindulj az utadon? Kik támogatnak ezen az új úton? Milyen eszközökkel és erőforrásokkal rendelkezel? Hol tudsz újabbakat beszerezni? 
  3. Megpróbáltatás: itt kell szembenézned a sárkányoddal. Ez a sárkány barlangja, ahová be kell menned, hogy megküzdj egy adott nehézséggel, legyőzd a félelmedet. Mitől félsz? Mivel félsz szembenézni? Milyen nehézséget kell leküzdened ahhoz, hogy önmagad még jobb verziója lehess? 
  4. Átalakulás: milyen lesz/lett önmagad legjobb verziója? Milyen átalakulásnak kell megtörténnie? Mit kell a barlangban hagynod? Milyen terhet teszel le? 
  5. Visszatérés: újra az ismert világba érkezel, de már a megszerzett jutalommal. Mit tanultál az úton? Mi a jutalmad? Mit tanultál meg uralmad alá hajtani? Kinek szolgál ez még javára rajtad kívül? 
Azonosítsd be, hogy az utad mely szakaszában vagy jelenleg! 
  • Még csak a hívás van, de nem indultál útnak? 
  • Átlépted a küszöböt, de még nem találkoztál a hétfejű sárkánnyal? 
  • Felismerted a félelmeidet, de még nem tudod, hogyan küzdesz meg vele?
  • Éppen az átalakulást éled meg, hogy önmagad legjobb verziója lehess? El kell engedned valamit, hogy kiteljesedhess? 
  • Megvan a jutalom, csodás ajándékot szereztél, és azon dolgozol, hogy mások javára fordítsd? 
Tedd fel a megfelelő kérdéseket, mert a kérdések messzire visznek. A jó kérdések még messzebbre. 

Sikeres utat kívánok!

A bejegyzés trackback címe:

https://mariannalepes.blog.hu/api/trackback/id/tr9014805170
süti beállítások módosítása