Ha az élet citromot ad, csinálj belőle limonádét!

Limonádéstand

Limonádéstand

Greta Thunberg - A lány, akinek Citromfacsarója van

2019. április 29. - Marianna Lepes
Azt ígértem, hogy írok a könyv különböző fejezetei kapcsán egy-egy rövid cikket - amikor már a vízcsapból is  Greta Thunberg-gel kapcsolatos hírek folytak. Utánaolvastam a történetnek, és rájöttem, hogy neki tuti van egy Citromfacsarója. Azaz egy eszköze, amivel megpróbál a citromból limonádét csinálni. Hogy sikerül-e? Nem tudom. De hogy megpróbálja, az biztos. És a tapasztalatai alapján továbblép. Ez a legnagyobb varázslata annak, ha megtesszük mindazt, ami rajtunk múlik. 
Honnan tudom, hogy Greta limonádékészítő? Onnan, hogy az, amit csinál a Citromfacsaró mind az öt területét lefedi. De nézzük meg ezeket nagyon röviden.
Abban ugye nem nehéz megegyeznünk, hogy mindenkinek jutott ebből a klímaváltozás nevezetű citromból. Nincs olyan, akit ne érintene - akár akarja, akár nem. A többség azonban inkább csak megpróbál nem tudomást venni a citromról, ami a kezében van. Bár látja, hogy ott van, mégis azt mondja, hogy nincs is citrom. Vagy úgy érzi, hogy nem az ő kompetenciája a citromtalanítás. Vagy pontosan tudja, hogy egy piszok nagy, dög savanyú citrommal van dolga, ezért hihetetlen módon elkeseredik, jajong és várja, hogy a "nagyok" tegyenek érte valamit. És persze sokan vannak, akik megpróbálják a citromot mások térfelére áttolni - mintha ott megváltozna a lényege. Ők a "majd-nem-feléd-fújom-a-füstöt-akkor-rágyújthatok?" típusú emberek. 
Ez a 16 éves lány azonban nem ilyen. Pontosan tudja, hogy a döntés felelősséggel jár - és vállalja a döntésével járó felelősséget.
"Azt mondhatják, hogy az életben semmi sem fekete vagy fehér. De ez hazugság, mégpedig egy nagyon veszélyes hazugság. Hiszen ilyen kérdés az, hogy megelőzzük-e az 1,5 Celsius-fokos melegedést, vagy sem. Elkerüljük-e a visszafordíthatatlan és ellenőrizhetetlen láncreakció beindulását, vagy sem. Úgy döntünk, hogy tovább működtetjük civilizációnkat, vagy sem. Ezek olyan kérdések, amelyek igenis feketék vagy fehérek. Nem létezik szürke zóna, ha a túlélésről van szó. Mindannyiunknak van választási lehetősége. Vagy változást hozó cselekedetre szánjuk el magunkat, ami biztosíthatja az élet feltételeit az eljövendő nemzedékek számára, vagy folytathatunk mindent, ahogy eddig, és akkor elbukunk. Ez önökön és rajtam áll." https://index.hu/techtud/2019/02/04/greta_thunberg_sved_klimavaltozas_davos_azt_akarom_hogy_panikoljanak/ 
Persze a limonádékészítés többi elemét is felfedeztem: nem egyszerű célokat tűz ki, nem könnyű sikerekre vágyik. Szerintem ő pontosan tudja, hogy mi Isten álma benne. Hiteles. Olyan összhangban él a céljaival (legyenek azok jók vagy nem), amit sokan megirigyelhetnénk. Azért nem eszik húst, mert a vegetarianizmusnak lényegesen kisebb az ökológiai lábnyoma. MOST cselekszik, és nem várja meg, amíg kedvezőek lesznek számára a körülmények. Hihetetlenek számomra az ilyen önazonos emberek. "Ki, ha nem én? Mikor, ha nem most?" Sokszor és sokaktól hallottam már ezt a mondást, de mindig nagyot dobban a szívem, amikor azt látom, hogy valaki így is él. 
Lehetne ugyanis azon jajongani, hogy milyen rossz helyzetbe születtünk, és milyen rosszul bántak előttünk a környezetünkkel, és terveket szőni, hogy miket fogunk majd mi megtenni, ha és amikor minden feltétel adott lesz - de azzal kell valamit kezdenünk, ami itt és most van. Ebből kell kihozni azt, amit lehet. 
Legyinthetnénk is, hogy na, még egy Dávid-harc a nagy Góliátok ellen - de hát nem minden változás így kezdődött? Hogy valaki annak ELLENÉRE állt bele a lehetetlenbe, hogy nem lehetett biztos a sikerben, de a hite - és sok hasonlóan goldolkodó hite - mégis változást hozott. Mert igaz, hogy minden változás veled kezdődik. Belőled indul. Tedd meg TE, amit megtehetsz az eszközökkel, amik rendelkezésedre állnak! Ha te magad sem hiszel abban, hogy valami megváltozhat, hogyan várhatnád másoktól ugyanezt? 
És hogy fogják-e érni kudarcok? Dögivel. Hogy lesznek-e, akik nem értenek egyet vele? Már vannak is. Lesz-e eredménye annak, amit csinál? Remélem... De hogy limonádéja lesz, az biztos. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mariannalepes.blog.hu/api/trackback/id/tr1714793238
süti beállítások módosítása